Вълчев: Учениците се връщат в клас с желание. Настроението е като за първи учебен ден

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Учениците се връщат в клас с желание. Настроението е като за първи учебен ден. Да, пропуски има – те зависят от възрастта на ученика, ангажираността на родителите с обучението му, от способността му за самостоятелно учене. Това каза министърът на образованието Красимир Вълчев.

Вълчев посочи, че няма изоставане спрямо предходните години на скоростта на преподаване на различните теми.

„В 1-ви и 4-ти клас няма по-малко присъствено обучение средно дни от предходни години. 313 училища избраха да учат през юни месец за сметка на декември и единствено при тях има 3 седмици тематично изоставане. Но като цяло в начален етап няма такова“, обясни Вълчев.

Той подчерта, че е най-важно прякото взаимодействие с учителя. А изследванията показват, че по-бързо пада мотивацията за учене в електронна среда, губи се и социализацията. В този смисъл е важно учениците да се върнат и се радвам, че това се случва, каза министър Вълчев.

Уточни, че при рязко влошаване на епидемичната обстановка, системата във всеки един момент може да премине към обучение в електронна среда. В момента над 60 % от системата учи присъствено. Над 1000 деца в момента имат подадени заявления за обучение в електронна среда, което е 2,4 % от общия брой ученици, които са 700 хил.

Министър Вълчев заяви, че няма да предлага на Народното събрание отмяна на външното оценяване. То е необходимо.

Той съобщи, че 24 % от учителите са заявили желание да се ваксинират. 2/3 от тях са ваксинирани. Възможността за ваксиниране на всеки един учител остава отворена. Основната част от задръжките в учителите e предпазливост.

Акценти
Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад