Валентин Маринков: Абонаментните такси за асансьори са смешно ниски в сравнение с всички услуги в България

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Абонаментните такси за поддръжка на асансьори са различни. Те няма как да бъдат еднакви във всички блокове, заяви в "Денят започва" председателят на Българската асансьорна асоциация Валентин Маринков.

Обясни, че таксата се определя в зависимост от броя на етажите на сградата, броя на апартаментите и от вида на асансьора. Посочи, че би трябвало да се взима предвид и възрастта на асансьора, но това не се прави. Маринков е категоричен, че е редно таксата за поддръжка на старите асансьори да е два пъти по-висока.

"Ако допуснем, че в една 8-етажна сграда асансьорът се ползва от 100 човека, абонаментната такса е 80 лв. На места е и по-ниска. В момента асансьорните фирми се опитват да вдигнат таксата с 30%, което прави около 100 лв. Това означава, че на всеки, който ползва асансьора, това би струвало по 1 лев."

По думите на Маринков поскъпването на таксата се дължи на инфлацията и съответно на материалите.

"Абонаментните такси са смешно ниски в сравнение с всички услуги в България. След 2-3 години цели зони и цели градове ще останат без асансьорни техници, без фирми, които да поддържат асансьорите. Това е много непривлекателен труд. Над 100 000 са старите асансьори в България с изтекъл срок на експлоатация", подчерта още той.

Маринков отбеляза, че съгласно Наредбата за безопасна експлоатация не може един асансьорен техник да прави проддръжката. Винаги те трябва да бъдат двама. На двойка асансьори техници преди време са падаха по 40-50 асансьора, сега се падат по повече от 100. От това страда съответно и качеството на тяхната работа.

Целия разговор вижте във видеото.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад