Валентин Николов: На България се гледа като на входна точка на Европа за доставки на газ

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Пазарите са много волутивни. В момента всичко енергоносители вървят надолу, освен електроенергията, която заради проблема с АЕЦ “Козлодуй” скочи с около 40%, съобщи в студиото на “Денят започва” Валентин Николов – бивш директор на Българския енергиен холдинг и на АЕЦ "Козлодуй".

“Всички анализаторите, включително и ЕК, казват, че поне две години ще имаме страха от дефиците в енергийните ресурси, което създава несигурност, макар че в момента в Европа има достатъчно газ и корабите обикалят, защото не могат да разтоварят газа на всичките lmg терминали в Европа”, каза още той.

Според него след изграждането на инфрактукрата, която позволява вноса на газ, на България се гледа като на една от входните точки на Европа, а не само на Балканите. Възможностите за български внос достигат до 23 млрд. куб. метра, при положение, че в страната се ползват до 3 млрд., обясни Николов.

“България все повече става център на разпределение от южната част - Азербайджан, Турция, в бъдеще време Иран, Израел, и Каспийския регион на север и на запад от нас”, допълни той.

Какво още каза енергийният експерт вижте във видеото.

Акценти
Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад