Валентин Николов: През първите години реакторът в седми блок ще работи с гориво на "Уестингхаус"

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Има няколко стъпки, преди да изберем кой ще строи новите два блока на АЕЦ "Козлодуй". Към настоящия момент се прави предпроектно инженерингово проучване за строителство на 7-ми и 8-ми блокове. То ще завърши около март месец, макар че по договор с "Уестингхаус" срокът е до май. Това каза за "Още от деня" изпълнителният директор на АЕЦ "Козлодуй" Валентин Николов.

Следва да бъдат проведени преговори за инженеринговото проучване и за инженеринга. Чак след това ще бъде избран изпълнител на строежа, обясни Николов.

    "Уестингхаус" няма да строи със сигурност. Нито в Китай, нито в ОАЕ е строила, има няколко компании, които могат. Компанията може да е от щатите, може да е от Южна Корея, ще бъде избрана чрез търг или някакъв вид преговори".

Държавата най-вероятно ще вземе решение да бъде инвеститор и собственик на блоковете, тъй като вече е вложила 500 млн. лв. капитал.

Той обясни, че седми и осми блок ще произвеждат много повече електроенергия от пети и шести - горивото ще бъде с по-дълъг цикъл на изгаряне, плановите годишни ремонти ще са през по-дълъг период от време, така ще може да се балансира системата.

През първите години реакторът в 7-и блок ще работи с гориво на "Уестингхаус", след това вероятно ще се пусне търг за други доставчици.

Целия разговор вижте във видеото.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад