Валентина Маджарова: За първото деветмесечие на съд са предадени 44 лица от високите етажи на властта за корупционно поведение

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Срокът за проверка на сигнала за двойното гражданство на Кирил Петков е стандартен и случаят не се отличава с нищо от десетките проверки, които се образуват ежедневно във всяка една прокуратура, така коментира Валентина Маджарова, административен ръководител на специализираната прокуратура в предаването "Още от деня" казуса с двойното гражданство на Кирил Петков.


"Сигналът не е разполагал с доказателства, наблюдаващият прокурор е съобразил, че следва да разпореди проверка по Закона за съдебната власт, това се извършва в момента", заяви Маджарова. Тя също така каза, че специализираната прокуратура може да изисква всички документи, които са предоставени пред Конституционния съд.

Относно това дали може да има последствия за Петков, тя коментира, че е вероятно да има такива. Проверката може да приключи след изборите на 14 ноември, спазвайки сроковете, потвърди Маджарова.

Коментарите за закриването на спецпрокуратурата влияят върху служителите в специализираната прокуратура, каза Маджарова. "Демотивация се наблюдава, и тя е напълно обяснима. Закриването на органите на съдебната власт не би могло да бъде наречено конструктивно като подход, то е деструктивно като метод, защото много лесно е да се разруши нещо, и по-трудоемко да се гради", заяви още тя. 

"От 20 години се говори за съдебна реформа, знам че такава реформа е нужна, и че ние дължим на обществото особено в сегмента борба с корупцията по висшите етажи на властта. Трябва политиците да намерят най-вярното решение. Спецпрокуратура е натоварена с тази много сложна задача от края на 2017-а година, тя заработи пълноценно по това направление в средата на 2018-а година. Невъзможно е за такъв кратък времеви период да приключат разследвания касаещи дела за корупция по висшите етажи на властта с влезли в сила присъди", коментира Валентина Маджарова.
"Само за първото деветмесечие на съд са предадени 44 лица от високите етажи на властта за корупционно поведение", обяви Маджарова.

"Съществуването на офшорни зони и сметки не е престъпно, напротив, сметките в офшорни зони са създадени за улеснение на бизнеса. Кулизия и сблъсък с правото настъпва тогава, когато в тези зони се извършва престъпна дейност, най-често се касае за изпиране на пари", така коментира темата с досиетата "Пандора" Валентина Маджарова.

Вижте целия разговор във видеото.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад