Външният министър Николай Милков: Общият брой на секциите в чужбина ще бъде между 700 и 800

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Подготовката по отношение на вота в чужбина - подготовката тече постоянно, дори извън предизборните кампании. Това коментира в "Денят започва" Николай Милков, служебен министър на външните работи.

"Посолствата организират определени дейности, които са свързани с поддържане на връзка с активистите сред българската общност, поддържане на контакти с местни власти, които трябва да съдействат. Така че ние се готвим перманентно за някакъв вид избори", посочи министър Милков.

По думите му в момента са в напреднал етап на подготовка за вота на 2 октомври.

"Навсякъде отдавна са поискани разрешения от приемащите страни за организиране на изборни секции по места. Имаме към вчерашна дата 42 положителни отговори. Най-вероятно в над 60 държави ще се организират избори", каза Милков като уточни, че общият брой на секциите в чужбина ще бъде между 700 и 800.

Възможно е да имаме нов рекорд по брой избирателни секции в чужбина. Министърът каза още, че очаква между 150 000 и 250 000 наши сънародници да упражнят правото си на вот.

"От Русия имаме разрешение, там вотът ще бъде организиран в двете ни дипломатически представителства - в Москва и в Санкт Петербург", допълни Николай Милков.

Каза, че в Украйна може да се стигне до решение избори да не се организират, ще зависи от активността на българите там.

Вижте целия разговор във видеото.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад