Върху какво трябва да са фокусирани законодателните инициативи за икономиката според Вас?

В предаването
Всички броеве

Тази вечер в "Референдум":

Цените на тока, помощта за бизнеса и ръста на заплатите. Икономическа дискусия с политически сили от новия парламент. Къде трябва да се фокусират приоритетно законодателните инициативи за икономиката – в подпомагане на съществуващия бизнес или в стимулиране на стартиращи компании и производства? Покана е отправена към всички седем политически сили. Отзоваха се от "Продължаваме промяната","ГЕРБ", "Демократична България", и "Възраждане".

Даниел Лорер от "Продължаваме промяната" заяви, че в рамките на коалиционните преговори е обсъдена обстойно енергийната програма, така че и гражданите и бизнесът да може да премине през тази зима.

"Държавата има своите инструменти, има регулатор, който може да контролира цените за потребителите, а за бизнеса помощите, които вече съществуват по времето на служебния кабинет ще продължат до създаването на нов бюджет в началото на 2022 г.", допълни Лорер.

"Енергийната система на България дълги години не е управлявана както трябва. Ситуацията, която ние заварваме е генериране на ток с помощта на скъп руски газ, вместо по-евтин азерски газ", допълни Лорер.

Деница Сачева от "ГЕРБ" категорично подчерта ангажимента на държавата да помогне на бизнеса.

"Това, което направи служебното правителство до момента на практика е една палиативна мярка, тя не е и реална мярка, защото тези 110 лв., които се дават само за 2 месеца не компенсираха цените на тока. Ние предложихме един модел, който беше одобрен и от синдикати и от работодатели, балансиран и устойчив модел, с който можеше да се регулира цената на тока не само за бизнеса, но и за битовите потребители. За съжалението това не беше прието с основния аргумент, че това се предлага от ГЕРБ", каза Деница Сачева.

Георги Ганев от "Демократична България" заяви, че енергийните цени в България са едни от най-ниските на мегават час в Европа. Според него въпросът с цените на електроенергията има две страни:

"Краткосрочният проблем е, че това е епизод, сравнително временен, на много високите цени на енергията в края на 2021 и до пролетта на 2022 година, след което цените се очаква да се нормализират, за това краткосрочната политика трябва да има временен характер. Дългосрочният проблем е въпросът на структурата, по която ще се доставя и ще се ценообразува електричеството в България в по-далечна перспектива. Това е свързано с енергийния преход, с пазарната инфраструктура, както и със свързаността на българската електроенергийна система с по-сериозни и по-малко лабилни пазари. При осигуряването на подобна свързаност колебанията в цените ще са значително по-малки", коментира Ганев.

Цончо Ганев от "Възраждане" обърна внимание на следния по думите му парадокс:

"Ние като държава произвеждаме евтин ток, който продаваме в чужбина, благодарение на либерализирания пазар. А скъпия ток, който произвеждат американските електроцентрали, купуваме ние и българският бизнес. България се намира в изключително тежка ситуация. Ние трябва да прехвърлим тази електроенергия, която изнасяме в чужбина - да дойде в България, а всички тези частни производители под формата на американски ТЕЦ-ове, ВЕЦ-ове, които не са държавни, да излязат на свободния пазар. Това реално ще помогне на бизнеса", категоричен е Цончо Ганев.


Нагласите на хората по въпроса проследи социологията на Алфа Рисърч за предаването.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад