Васил Велев, АИКБ: Сезираме ДАНС и МВР за високите цени на тока

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Работодателските организации поискаха оставките на министъра на енергетиката и на шефовете на БЕХ и "Марица-изток 2" заради рекордно високата цена на борсовия ток. 

"Предприятията спират работа, защото иначе трябва да фалират", това е и причината за протеста на работодателите, каза в "Денят започва" Васил Велев, председател на УС на АИКБ.

"Ще блокираме "Българския енергиен холдинг (БЕХ), защото там е заровено кучето - и в дъщерните му дружества. Ние имаме два до три пъти повече инсталиорани мощности, отколкото потребяваме електроенергия, няма обективни причини за дефицит. В същото време цената на електроенергията е най-висока в целия ЕС, в цяла Европа от началото на август", обясни Велев. 

Средната цена е 285 лв., но през деня стига до 330 лв., КЕВР е дал референтна цена за 119 лв. 

"Очевидно става дума или за некомпетентност и безотговорност, или това, което ние опредполагаме - зловредно управление. Управление в полза на определени лица и в ущърб на страната, в ущърб на предприятията, на чужди интереси", отбеляза Васил Велев. 

И обяви, че официално сезира ДАНС, МВР да се захванат с този случай. 

"Има оферти на борсата, които са напълно немислими, те са направени, за да се изпълняъ, те са направени, за да се манипулира борсата", подчерта председателят на УС на АИКБ. 

Предупредили са, че не трябва да се свързваме със скъпия гръцки пазар, а с евтиния румънски. 

Сезират ДАНС и МВР, защото подозират "че се извършва саботаж, престъпление или диверсия и се застрашава националната сигурност, защото спряха първоешелонни предприятия". 


 

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

< Назад