Васил Велев: Не спорим за актуализацията, против сме увеличаването на минималната пенсия

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Бюджетът сякаш малко прекали със своята щедрост и популизма, изуми ни с минималната пенсия, коментира в "Още от деня" актуализацията Васил Велев, председател на Асоциацията на индустриалния капитал в България. 

"Всъщност минимална пенсия изобщо не трябва да има, в повечето страни няма минимална пенсия. Пенсията е такава, какъвто е осигурителният принос", отбеляза той.

И поясни, че ако тя е много малка и хората бедстват, влиза в сила социалното подпомагане. "А при нас стана така, че ще получават 3/4 от пенсионерите една и съща пенсия. Това на всички по равно ни праща в едни други времена", коментира председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България. И заяви, че с този акт народните представители са казали, "че печелят тарикатите, печелят тези, които укриват доходи, защото те са укрили, тогава са откраднали от фондовете, а сега им даваме същата пенсия, като на тези, които са работили съвестно, квалифицирали са се, плащали са си осигуровки". 

Васил Велев подчерта, че не спорят за самата актуализация на пенсиите - има инфлация, трябва да се компенсират, при това процентът, който отделяме за пенсии е много по-малък от средния за Европа, за разлика от разходите, които отделяме за МВР, за съдебна система. Против са увеличението на минималната пенсия. 

По отношение на парите за майчинство - по думите му, това е грешно решение, ние имаме едно от най-дългите майчинства в света. 

"Дългото майчинство не повишава раждаемостта, но със сигурност влошава материалното благосъстояние на нацията, със сигурност способства за деквалифициране на майките. Правилното решение е осигуряване на добри условия за децата в детски заведения", заяви Велев.

Какво още каза той за актуализацията на бюджета вижте във видеото.