Възобновяемите източници в Черно море - какви са възможностите и как ще се изграждат?

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Новия закон за енергията от възобновяеми източници в морските пространства беше приет от парламента на първо четене. Предвижда се изграждане на вятърни електроцентрали в акваторията на Черно море. Как това ще повилияе на туризма? Какъе е потенциалут на Черно море за произвеждане на електроенетргия? По тези теми разговаряме в "Денят започва" с Мартин Владимиров - енергиен експерт, Център за изследване на демокрацията, и проф. Румен Драганов - председател на Институт за анализи и оценки в туризма.

"Потенциалът в Черно море е по-малък, отколкото в Севернио море и Каспийско море, но все пак е огромен", отбеляза Мартин Владимиров и посочи, че според техни изчисления от 2021 г. той може да е 116 гигавата за цялата акватория на Черно море, като при стандартните технологии, при които турбините се закрепят за дъното, потенциалът е 26 гигавата. Най-перспективните зони, които са съобразени с военни зони, транспортни маршрути, екологични зони, Натура 2000, са с потенциал 5 гигавата. Съобразени са и с рибните потоци.

"Много е важно да се подчертае, че офшорните вятърни централи допринасят за по-голямо биоразнообразие в Черно море. Постаментите, на които се закачат турбините, създават рифов ефект, Един постамент издържа до 4 т миди", подчерта енергийният експерт.

Според проф. Румен Драганов се засяга културният елемент на екосистемата: "Той се унищожава, тъй като културният елемент - това е гледката"!

Мартин Владиниров бе категоричен, че турбините няма да са близо до брега. 

Защо - вижте повече във видеото.

Акценти
Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад