Велико Търново иска да бъде историческа и духовна столица на България

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Във Велико Търново се учредява сдружение на учени и интелектуалци, които ще се борят градът официално да бъде признат за историческа и духовна столица на България.

Идеята за това се заражда през 2019 година. Предложението е на група интелектуалци, които са категорични, че градът заслужава това звание, защото тук са разположени близо 700 недвижими културни ценности, три археологически резервата с антични и средновековни крепости, десетки музейни обекти и църкви, а всяка година се случват над 500 културни събития, които събират хора от цял свят.

В навечерието на 140-тата годишнина от подписването на Търновската конституция, предложението е внесено в Народното събрание и одобрено от тогавашния парламент, а решението е обявено официално на изнесено, тържествено заседание във Велико Търново.

Три години по-късно, интелектуалци от страна отново се обединяват, за да доведат до край идеята.

Градът ни е не само национално, той е и европейско достояние. Ние разполагаме с огромно богатство от културно и историческо наследство, като се прибави към това и духовната традиция, невероятната архитектура, местоположението, ландшафта, получаваме наистина едно уникално богатство. Всички тези богатства са разположени на една не голяма площ и в една не голяма община и на нея не й е по силите да се грижи, да развива, да пази ценности и да развива един интегрират туристически продукт. Така, че е изключително важно да се действа по стратегическите цели, които са да се създаде юридическа, законодателна база за работа по тези въпроси, за консервацията, за проучването на историческите обекти, казва Нейко Генчев, зам.-кмет на община Велико Търново и член на инициативния комитет.

Жителите на Велико Търново, не случайно наричат себе си боляри, вярват, че живеят в стара столица и затова горещо подкрепят идеята.

Вижте повече подробности в прякото включване на Зорница Илиева.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад