Велислав Величков: Има опасност от имитативна съдебна реформа

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Часове наред депутатите дебатираха по предложените промени в Конституцията. Законопроектът беше внесен от 166 народни представители от ГЕРБ-СДС, "Продължаваме промяната" и ДПС, но днес за оправките гласуваха 161 души. Промените не минаха на първо четене с мнозинство от 3/4 както се изисква, за да се смятат за приети. По този начин законопроектът може да бъде поставен за гласуване най-рано след два месеца.

"Не съм изненадан, че не мина по бързата писта със 180 гласа, никой не очакваше. Беше ясно, че другите групи няма да подкрепят законопроекта - заявиха го силно и ясно. Изненадан съм, че мина на ръба, защото при 166 вносители, беше логично да има 166 гласа, а не 161", коментира в студиото на "Още от деня" Велислав Величков - председател на Инициатива "Правосъдие за всеки".

За него е очевидно, "че е правена сглобка на идеите на три парламентарни групи - направени са компромиси и всяка е отстъпила от нещо и е прибавила нещо свое".

"Самите вносители съзнават, че някои от текстовете не са добре написани, някои от текстовете има противоречия с основни правни принципи и предполагам ще ги резират между първо и второ четене. Ние сме казали ясно нашите възражения, заради които се оттеглихме от споразумението с ПП и ДБ по този законопроект, но се надявам, че в тези най-малко два месеца, които предстоят, всички тези организации ще успеят да влязат в диалогов режим с народните представители от парламентарната конституционна комисия, ще се проведат съответните дискусии, ще се направят съответните предложения и ако мине повторно първо гласуване през декември, в срока за предложения ще се появят нужните предложения, които да направят реална, а не имитативна съдебна реформа, защото има такава опасност", подчерта той.

Какво още каза председателят на Инициатива "Правосъдие за всеки" вижте във видеото.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад