Велизар Шаламанов: От страна на Запада има готовност за всякакъв вид дипломатически стъпки, които биха предотвратили пълномащабна война

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

"От страна на Запада има готовност за всякакъв вид дипломатически стъпки, които биха предотвратили пълномащабна война", коментира в "Още от деня" бившият министър на отбраната Велизар Шаламанов евентуалната среща между президентите на САЩ и Русия Байдън и Путин във връзка с кризата в Украйна.

Днес беше опровергана от правителството новината, е в Украйна се водят сражения с българско оръжие. Шаламанов посочи, че това е част от дезинформационната кампания, която се води от Русия още от 2014 година.

"Нормално е България да има военно-техническо сътрудничество с Украйна, защото Украйна е много близък партньор на НАТО и НАТО има ангажименти към укрепване отбранителната способност на Украйна. България председателства един от доверителните фондове за долекуване и рехабилитация на пострадалите от тези военни действия", поясни бившият министър на отбраната. 

Според него при започване на военни действия рискът от бежанска вълна за България е много голям, но последните събития показват, че е възможно избягване на пряката военна конфронтация. 

"Инструментът Мински споразумения отпада в стратегията на Русия да подчини Украйна и Русия ще търси други механизми за подчиняване - засилване на натиска чрез хибридна война, чрез икономически мерки и заплаха със сила", коментира Шаламанов.

Вижте целия разговор във видеото. 

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад