Венко Сабрутев: ПП-ДБ вкарва реформа през бюджета на НЗОК, защото

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

През бюджета на НЗОК “Продължаваме промяната-Демократична България” вкарва реформа, която предвижда “укропняване на обществените поръчки и преминаване в юрисдикцията на НЗОК, вместо на болниците, защото когато са в болниците, държавата реално няма контрол”. Това се налага, защото корупцията се прави през закона. Това каза в студиото на “Денят започва” Венко Сабрутев - депутат от ПГ “Продължаваме промяната - Демократична България” и заместник-председател на комисията по бюджет и финанси в парламента.

“Здравеопазването е запазена територия за мафията. Данните изнесени от Министерство на финансите са изключително притеснителни. В момента търговете за лекарства за онкоболните се провеждат от болниците и на практика се получава, че едно и също лекарства една болница го купува за 14 ст., а друга - за 2,80 лв., което е 20 пъти разлика.”

“Продължаваме промяната-Демократична България” има друго предложение, което касае частниците болници и цели да се премахне корупция в здравеопазването за над 250 млн. лева на година. Там има отново фрапиращи разлики до 10 пъти, отбеляза той и заяви:

"Когато частните болници разходват наште пари, от нашите здравни вноски, харчат публичния ни ресурс, те трябва да ползват закона за обществените поръчки, защото той дава възможност цената да бъде по-ниска."

100 млн. лева за онкоболните всяка година потъват, продължи Сабрутев с примерите за корупция в здравеопазването.

“Вместо тези средства, които ние като държава отпускаме,  за лечение на тези хора, да отидат за здравеопазване на тези хора в крайна нужда, те потъват в джобовете на едни директори на болници, включително частни и държавни”, коментира той.

Какво още каза депутатът от “Продължаваме промяната-Демократична България” вижте във видеото.

Акценти
Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад