Весела Коледа, господин Лорънс

И двете страни се наричат "мъже на честта", но как ще го докажат...

Държава: Великобритания, Япония
Година: 1983
Времетраене: 118 минути
Весела Коледа, господин Лорънс
За продукцията

Морална драма

По романа "Семето и сеячът" на Лорънс ван дер Пост
Режисьор: Нагиса Ошима
В ролите: Дейвид Бауи, Том Конти, Рюичи Сакамото, Такеши, Джак Томпсън и др.

"Сблъсък на морал и култури" или...

Какво се случва с британски войници и с техните японски врагове в Лагер за военнопленници през Втората световна война.

"Весела Коледа, господин Лорънс" е създаден по романа "Семето и сеячът" (1963) на Лорънс ван дер Пост, попаднал като затворник в Японски лагер на остров Ява през 1942. Романът е известен още като "Коледната трилогия" и обединява три свързани с мястото и преживяванията истории, издавани отделно преди това.

Герои на Ван дер Пост са двама британски войници - полковник Джон Лорънс и майор Джак Селиърс (или Жак Селие), които говорят японски и са принудени да се предадат по време на специална мисия.

Затворени са в Японски лагер в Индонезия, ръководен от комендант Йонои, чиято убеденост в дисциплината, честта и славата е непоколебима до смърт. Според него "затворниците са страхливци, когато избират да се предадат, вместо да се самоубият"...

Първата история е "Барът на сенките", разказана от първо лице, за връзката между британския полковник Джон Лорънс и японския сержант Ротанг Хара - един от охранителите на лагера, чиято расова непримиримост и военна дисципилна се оказват податливи на други интимни чувства, които го изправят пред Военен съд.

Втората история е по Дневниците на майор Джак Селиърс, южноафрикански офицер на служба в Британската армия, и разказва в същия емоционален план за предателството на неговия инвалидизиран брат от "красива привлекателна личност". Разкритието, което предизвиква толкова мъчения, скандализира и двете страни и издига жертвите в почти свещен героизъм...

Третата история - "Мечът и куклата" - е фиктивна, с блуждаеш образ на непозната жена, изникнала малко преди смъртта...

Гей-парад по време на война...

Трилогията и филмът предизвикват разнопосочни реакции от двете представени култури - японската и британската.

Фактите показват, че авторът Лорънс ван дер Пост е бил сред пристигналите в Япония точно когато страната се опитвала да развие търговския трафик с Южна Африка през 20-те години на ХХ век.

Тогава Пост се запознал с японски капитан, с когото обикалял моретата и след това романизирал приключенията. Капитан Мори Кацуи починал на 104 години, корабът му "Канада Мару" оцелял до смъртта му,

а за самия Ван дер Пост се предполага, че тъкмо това познанство от 1926 година е помогнало за японския му опит и представи, довели до оцеляването му в Лагера за пленници 20 години по-късно и до появата на Коледната трилогия, пресъздадена във "Весела Коледа, господин Лорънс".

Основният въпрос в сюжета, изследващ нормите за морал и чест между британци и японци (по време на война), всъщност са хомосексуалните отношения. Във филма освен Дейвид Бауи и Том Конти, в главна роля участва и самият композитор Рюичи Сакамото. ("Чай в пустинята").

Историята се развива в Индонезия, но снимките на филма били в Оукланд, както и съвместнотото британско-японско финансиране на продукцията от "Броудбанк" в Нова Зеландия.

Златна Романова

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад