Виена – световен образец за опазване ва околната среда

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Училища, детски градини и болници във Виена ще се захранват със слънчева енергия. Всички обществени сгради в австрийската столица скоро ще имат соларни фотоволтаични покриви.

Произведената електроенергия ще се съхранява във фотоволтаична централа. Тя ще бъде изградена върху  площ, с еквивалента на 600 футболни игрища! Проектът е част от мащабен план за увеличаване на производството на енергия от възобновяеми източници на стойност над 1 млрд. Евро, които ще бъдат инвестирани до 2030 г.

Усилията на австрийската столица да се превърне в град свободен от вредни емисии във въздуха потвърждава позицията ѝ на световен образец за опазване на околната среда.

В момента Виена субсидира соларните покриви за домакинствата: инсталациите до 100 kW (киловатчаса) капацитет получават по 250 евро за киловат, а тези до 500 kW получават по 200 евро за киловат.

Статистиката показва, че 80% от пътниците в града използват някаква форма на електрически транспорт – трамвай, електробус или метро.

След успешен пилотен проект през 2018 г., операторът на градския транспорт в австрийската столица въведе използването на инвертор на втора метростанция.

Триенето създава топлина, а спирането освобождава енергия.

При пристигането на подземните влакове в метростанцията Altes Landgut в южната част на Виена, енергията от спирачната система се улавя и се използва за осветление и за захранване на електрическите устройства на гарата. По-новите модели влакове имат вградена захранваща система, а по-старите се модифицират.

Колкото повече енергия се възстановява и използва от спирачките, толкова по-малко електричество трябва да се генерира. Двете станции са по същество малки електроцентрали и спестяват 3 GWh (гигаватчаса) годишно, което се равнява на потреблението на 720 домакинства и 400 тона въглероден диоксид.

90 милиона евро ще бъдат отделени за еко транспорт в града. Общината ще реализира инвестицията до 2027 г. А междувременно oт януари тази година Wiener Lienen купува само нулевовъглеродна електроенергия от местни възобновяеми източници.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад