Вигенин: Нормално е България да представи такава позиция, тъй като няма напредък на договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество с Република Северна Македония

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

България представи в Брюксел решението си за блокиране началото на преговорите с Република Северна Македония. Какво казва с това София на Скопие? Как се чете този знак на страна - член на ЕС и как да се държим оттук нататък като съседи, признали първи независимостта на Скопие?

"Нормално е България да представи такава позиция, тъй като няма напредък по изпълнението на договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество с Република Северна Македония", заяви в "Още от деня" Кристиан Вигенин, бивш външен министър и заместник-председател на Народното събрание от БСП.

Той изрази съжаление, че се стига до тази ситуация, но България не може да не защити своя интерес в отношенията със съседите ни и съответно позициите си в рамките на ЕС.

Според Вигенин ще има трудности в бъдеще заради две неща, които не е направило българското правителство: едното е, че въпросът за неизпълнение на договора не е бил достатъчно добре артикулиран и в страната, и при нашите партньори; второто нещо е, че има недостатъчно ясно виждане как оттук нататък ще комуникират това решение на българското правителство и при съседите ни, и при партньорите ни, тъй като се създава впечатлението, че България отлага процеса на разширяване на ЕС. Според Вигенин не е добре, че в позицията си ние разделяме Албания, срещу която нямаме възражения за започване на преговори, от Северна Македония, които вурвят в тандем досега.

"Ние отстояваме нашата позиция, но всичко съпътстващо това решение ми се струва, че не е достатъчно добре обмислено и затова трябват спешни мерки, които се надявам да чуем тази седмица", отбеляза Кристиан Вигенин.

България държи на пълното изписване и изговаряне на името Република Северна Македония, тъй като географската област Северна Македония включва и нашата част от нея и може да се получи объркване, подчерта бившият външен министър.

БСП подкрепи процеса, подкрепи ратификацията, подкрепи преговорната рамка, но считаме, че и  българското правителство в тези три години след подписването на договора направи пропуски - нямаше програма за насърчаване на инвестициите в Република Северна Македония, не е променен бюджетът на Българския културен институт. 

Вигенин припомни, че сме подкрепили Република Северна Македония за членство в НАТО, без да са изпълнили условията по договора, което сме се надявали да бъде един жест на добра воля.

"Вместо този жест да доведе до една по-отворена политика от страна на Република Северна Македония, той беше разчетен от нашите съседи като нещо, което ще се случи отново по отношение на членството в ЕС и България отново ще направи компромис", коментира Вигенин.

Какво още каза бившият външен министър вижте във видеото.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад