Владимир Иванов: Наблюдава се известно стабилизиране на цените не само на европейския, но и на световния пазар

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

След изживените пикове през април имаме успокояване на пазара, балансирана среща между търсенето и предлагането. Това заяви в "Говори сега" Владимир Иванов – председател на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата.

Наблюдава се известно стабилизиране на цените не само на европейския, но и на световния пазар. България очаква много добра реколта от зърно и ще е обезпечена, увери Иванов. По отношение на слънчогледа надеждите са да няма климатични изненади преди прибирането на реколтата.

По думите му има две хипотези относно руското зърно - страната или ще изнася и ще опита да срине световния пазар, или изобщо ще спре да продава.

"Аз съм далеч от мисълта, че Руската федерация ще спре да продава зърно, въпросът е къде ще го продава и как ще става. Докато има военен конфликт и има силно политическо противопоставяне, няма как пазарът да е спокоен", коментира той.

При втората хипотеза - ако Русия спре износа на зърно, недостиг на световните пазари може и да има, но в България - не. Само ако се стигне до дефицит на световните пазари, държавата ще трябва да се намеси, за да ограничи износа.

Целия разговор вижте във видеото.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад