Владимир Малинов, "Булгартрансгаз": Готови сме да осигурим не само 2023 г., но и години напред

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Газопреносната система на "Булгартрансгаз" разполага с достатъчно капацитет не само да осигури потреблението за територията на България, но и за целия регион. От тази гледна точка ние сме готови да осигурим не само 2023 г., но и години напред, това заяви в "Още от деня" изпълнителният директор на "Булгартрансгаз" Владимир Малинов.

Той припомни, че в момента, в който спря преносът на руски природен газ през България за Турция, технологично е подготвена системата на "Булгартрансгаз" да може в реверсивен модел да работи и приема доставки от Турция към България.

"Настоящият момент е исторически, тъй като след толкова години работа без политическа намеса особено в Турция и след срещата на президентите Ердоган и Радев, ние видяхме едно засилено желание за сътрудничество от страна на колегите от БОТАШ и в изключително кратък период - в рамките на три седмици, успяхме да постигнем технологична възможност и осигуряване за първи път на чуждестранна компания - на "Булгаргаз", достъп до терминалите за втечнен газ в Турция", съобщи той.

Считам, че от вчера можем да говорим за пълна диверсификация на България не само по отношение на източниците на природен газ, но и по отношение на маршрутите.

Споразумението между българския доставчик на газ "Булгаргаз" и турския "БОТАШ" е в сила от 1 януари, като първите количества се очакват още този месец. Големият капацитет, резервиран на терминалите обаче, е от началото на 2024 г. Споразумението дава възможност да бъдат разтоварени до 14 конвенционални карго кораба или милиард и половина куб. метра газ.

Целия разговор вижте във видеото.

Акценти
Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад