Владислав Горанов: Бюджетът е на ръба на дефицита и няма никакви буфери

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Философията за изготвяне на бюджета се смени рязко и то много бързо през последните няколко години и само времето ще покаже дали това е правилна стратегия, но обичайно опитът показва, че да трупаш дългове и да държиш голям дефицит не е дългосрочно устойчива стратегия, заяви в "Денят започва" бившият министър на финансите Владислав Горанов.

Той подчерта, че рано или късно, ако финансовият министър иска да намали дефицита, ще трябва да прибегне или към вдигане на данъци, или сериозно да бъдат рязани разходи в бюджета. Обясни, че 3% е лимитът на възможен дефицит, а за следващата година тези 3% са свързани и с 12 млрд. нов дълг.

Горанов допълни, че концептуално, ако бъде увеличено правителственото потребление през дефицит, би следвало това да помага на ръста на икономиката.

"В нашия конкретен случай, основните ми подозрения са, че с този по-голям дефицит ще се помогне основно на по-високото ниво на инфлация, което ни отдалечава от еврозоната."

По думите му друг съществен проблем с философията на макрорамката са твърде оптимистично заложените приходи.

Освен това бюджетът е на ръба на дефицита и няма никакви буфери. Добре е да има по-висок растеж, лошо е, ако не сме подготвени за отрицателния сценарий. Това са основните критики към рамката на бюджета, подчерта той.

Владислав Горанов допълни още, че по-малкото инвестиции в период на несигурност не са от полза на икономиката.

Бившият финансов министър изтъкна още, че даваме повече от своите възможности като икономика за социална политика.

"Това е един спор между поколенията, който, ако трябва да бъдем справедливи, не трябва да стои във фискалната рамка. Т.е. на практика сега ние, които сме икономически активни, сме задължени да плащаме пенсиите на нашите родители. Ние не го правим, а го прехвърляме на нашите деца. Прехвърляме сметката на тях и то с лихви."

Целия разговор вижте във видеото.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад