Владислав Панев: Гласуваният мораториум е печелене на време, надявам се до няколко седмици да имаме по-трайни решения

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Съдебната реформа е част от докладите на Европейската комисия откакто сме членове на ЕС, очевидно тази система трябва да се реформира, така че главният прокурор да не бъде един господар на системата, оттам идват големите проблеми, това е видно не само при Иван Гешев, но и предшествениците му. Това каза депутатът от "Демократична България" Владислав Панев в предаването "Още от деня".


"Каквото зависи от нас, от мнозинството, от "Демократична България" по отношение на съдебната реформа, ние ще го извършим, ще търсим конституционо мнозинство в парламента, което е по-трудна задача, което означава разговори с опозицията", каза още той.

Той коментира и наложения мораторуим върху цените на тока. "Гласуваният мораториум е печелене на време, надявам се до няколко седмици да имаме по-трайни решения и да минем на по-пазарна релса. За мен основното решение е пускането на дългосрочни договори, търгове за продажба на електроенергия от страна на големите 
производители към бизнеса, така че бизнесът да бъде облекчен",
заяви Панев. Той додълни, че тези търгове могат да започнат още следващите седмици.


Според него домакинствата не трябва да излизат на свободния пазар за известен период от време. Владислав Панев счита, че мораториумът трябва да трае кратко.

"Много малко са купувачите на ден напред и в Европа, в голяма част се купува елктроенергия за месеци и години напред, за да има сигурност в системата", смята  Владислав Панев.

Той изрази мнение, че ЕРП-ата и Топлофикациите ще бъдат подпомогнати, когато се прекрати мораториума и когато им се гарантират нормалните цени за пренос на електроенергия, така че да не губят ликвидност всеки изминал ден, което според него би застрашило системата като цяло.

Според Панев спирането на износа на ток няма как да оздрави системата.

"България трябва да си защитава интересите по отношение на енергетиката в дългосрочен план. За мен новата енергийна стратегия включва и доста по-лесното присъединяване на нови ВЕИ мощности, където цените са паднали много под пазарните", каза още Владислав Панев.

Вижте разговора във видеото.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад