Владислав Панев: И земеделският, и енергийният сектор имат голяма нужда от реформи

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

"Много е хубаво, че има два протеста - на земеделците и на енергетиците, тъй като това са два от секторите, които имат нужда от най-големи реформи в България", заяви в "Още от деня" Владислав Панев, зам.-председател на ПГ на ПП-ДБ.

По думите му визията на правителството е правилна и в двата сектора, ако то устои на тази визия, би ги отвела до успех.

"В България субсидиите изгониха хората от селата, от малките населени места в София или в чужбина", отбеляза Панев.

Поясни, че начинът на субсидиране на определено количество левове на декар означава, че е стимулирано основно зърнопроизводството, така то има нужда от много по-малко работна ръка, съответно няма достатъчно препитание в селата и малките градове на България.

"Това е най-простата логика. Традиционни за България сектори, като производство на плодове, на зеленчуци са с намаляващо влияние и както виждаме внасяме всички тези стоки от чужбина, за съжаление. Ако не променим начина на изплащане на субсидиите, това ще продължи", посочи Владислав Панев.

Според него вдигането на забраната за внос на украинско зърно ще окаже много малко влияние върху цената, на която земеделските производители продават продукцията си, тъй като "основната част на българското зърно е за износ".

"Ако те изнасят 80% от продукцията си, тогава за тях какво значение има каква е цената на българския пазар? То за потребитеите е по-изгодно да е по-евтина. Според мен в крайна сметка всичко това с Украйна няма да повлияе чувствително на пазара в България, както не повлия и забраната", каза Панев и прогнозира, че няма да има драстични понижения на цените, нито пък масирано навлизане на украинска продукция.

Вижте целия разговор във видеото

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад