Водещият на "Панорама" Бойко Василев за историческото Съединение и настоящото разединение

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Мисля, че сме загубили значението на думите, но не сме първите. Значението на думата "съединение" много тревожи българите от 1885 година насам, сподели в "Култура.БГ" журналистът и телевизионен водещ Бойко Василев.

По думите му Съединението има политическо конкретно значение, което може да бъде отправено към времето, "което означава Съединението не просто на Княжеството с Източна Румелия, а един план за съединението на всички български земи. Това е конкретното политическо значение".

Бойко Василев отбеляза, че, ако можем да изведем две поуки от конкретното събитие, те са следните: способността на българите да свършат нещо сами и фактът, че в политиката трябват решителност и бързо действие.

Що се отнася до днешния ден, според Бойко Василев ние трябва да потърсим причините за българската кавга, която не е само политическа, а и обществена.

"Българската кавга е трайно свързана с пандемията и социалните мрежи." Пандемията раздели българите по неподозиран начин. Това събитие постави на въпрос най-недостижимата българска ценност - солидарността. "Когато ти си втренчен в своята свобода и не знаеш какво означава тя за другите, когато от друга страна обаче си вгледан единствено в оцеляването и забравяш свободата, тогава обществото неминуемо се дели на мразещи се, ненавиждащи се лагери", коментира той.

От друга страна, посочи Василев, в "ехо балоните" във фейсбук българинът се изпокара така зловещо, че срути цялата политика, срути въобще представата за обществото. Последиците от виртуалното общуване са трайни за целия свят. Оказа се, че фейсбук обича омразата.

Съединението дава няколко светли примера на хора, които рискуваха не само с политическото си действие, но и с политическия си авторитет. Те знаеха срещу какво се изправят. Те виждаха тогавашните български медийни навици, които много не са се променили. Те знаеха, че може да бъде окаляно всичко. Те виждаха, че в България може да пострадат безспорни авторитети като този на пловдивчанина Константин Стоилов. Те виждаха, че черното в България лесно може да се нарече бяло и въпреки това действаха, поемайки отговорност с живота си. Ето това е лидерство, коментира той.

И ако търсим лидера днес, може би това ще бъде един тъжен човек, решен на всичко, който днес може да има шанс, но утре, когато тази омраза се натъркаля като снежна топка и се превърне в лавина, трябва да намери в себе си огромен кураж, за да застане пред българите и да каже: ето, аз съм готов да ви водя, каза още Бойко Василев.

Примерът на Съединението показва, че понякога решителността да се действа, стои по-високо дори от интелекта, дори от интелигентността и дори от естествените човешки чувства на неудобство, на срам, на лична и човешка почтеност. Властта е трагедия, особено в България, допълни Василев.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад