"Времеубежище" - публична дискусия върху романа на Георги Господинов

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Публична дискусия върху "Времеубежище" на Георги Господинов се проведе снощи в Софийския университет. 

Как премина и защо са нужни такива дискусии - за това в студиото на "Култура.БГ" говориха литературоведът проф. Александър Кьосев, литературният критик и преводач доц. Димитър Камбуров и литературоведът и културолог доц. Бойко Пенчев.

"Дискусията беше публична по форма, но академична по съдържание - изказаха се литературоведи, специалисти, експерти по текстове. Това не беше се случвало до сега", отбеляза проф. Александър Кьосев и допълни, че са участвали "хора, които са свикнали да четат текстовете много внимателно". 

Според него в дискусията са се чули "много различни прочити, въпреки това много внимателни, задълбочени, прецизни прочити". Целта беше "да се обогати публичният шум около романа", каза още той.

За доц. Бойко Пенчев дискусията е била възможност за по-сериозен размисъл върху причините Георги Господинов да бъде така обичан автор у нас, а и в чужбина.

"Още по-хубаво е, че ни напомня, че ние българите можем да създадем нещо", отбеляза той.

По думите му "Времеубежище" улавя и пресъздава драмата на модерното либерално съзнание и това вкарва романа в емоционален, мисловен резонас с читателите.

Доц. Димитър Камбуров подчерта, че много от предварително заявилите участие в дискусията са се отказали впоследствие.

"Което може би дава знак, че нашият експертен глас не е толкова важен за публиката. Повечето хора сякаш имат съзнание, че са си свършили работата като са прочели романа. Това значимо място, което имаше литературната критика, сякаш е позагубено", коментира той.

Целия разговор вижте във видеото.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад