Янаки Стоилов: Съдебната реформа трябва да върви от основата към върха, а не обратно

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

На преден план се изтъква задачата на служебното правителство да организира изборите, но то трябва да решава и всички текущи въпроси. Това каза проф. Янаки Стоилов, конституционен съдия, бивш служебен министър на правосъдието.

„Разликата с редовното правителство е, че поне в началото служебното работи без наличието на парламент. Това означава, че то не може да реализира законодателна програма и да носи отговорност пред парламента. Но след провеждането на изборите служебните правителства, за по-кратък или по-дълъг период, се застъпват с парламента и тогава тази комуникация е възможна. Единствено парламентът не може да освободи правителството, тъй като то е излъчено от президента“, заяви Стоилов.

И допълни, че тази година броят на делата е значителен.

„Това е един от най-интензивните периоди на работа на Конституционния съд заради множеството образувани дела. Но вероятно през летните месеци и заради наближаващите избори това темпо леко ще бъде намалено“.

Според него малко са важните теми, по които партиите могат да заемат противоположни позиции. И високият градус на политическо противопоставяне често не съответства на сериозността на разискваните проблеми.

По неговите думи е необходимо партиите да изведат по-ясно своите приоритети и последователно да отстояват позициите си. Тогава диалогът и противопоставянето би било обществено обосновано.

Стоилов очаква новият министър на правосъдието да продължи съдебната реформа и борбата с корупцията.

„Ако говорим за съдебна реформа, е много по-добре тя да върви от основата към върха, а не обратно. В правото е важно не само какви решения се постановяват, но кога във времето това става. И дали тези решения се привеждат в действия, така че да удовлетворят реалните интереси“.

Оценката за служебното правителство ще се формира главно според това дали ще успее да реши два-три супер проблема - енергетиката и осигуряването на сигурни и достъпни цени доставки на природен газ, възстановяване на дипломатическия диалог, да не се допусне България да бъде въвлечена в конфликти, и овладяване на инфлацията, каза още Стоилов.

"Силата на служебните правителства идва понякога от слабостта на партиите. Но не може да има устойчива парламентарна демокрация, ако партиите не успеят да изпълнят своята най-важна роля", заключи Янаки Стоилов.

Вижте целия разговор във видеото.

Последни броеве

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад