Йордан Божилов: Напредъкът на Русия ще е минимален, а контрамерките на Украйна ще стават все по-ефективни

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

На този етап не ремонтираме украинска военна техника в България. Това заяви бившият замeстник-министър на отбраната Йордан Божилов в предаването "Още от деня".

"Имахме разговори с представители на Украйна за потенциален ремонт на танкове. Имаме възможности в наши предприятия, но на този етап украинската страна не е предложила конкретни дейности. Това е единственото, което България може да предостави, като - да кажем условно военна помощ на Украйна, според решението на НС", каза Божилов.

За Божилов първата визита на турския президент Ердоган в Украйна след началото на военните действия през февруари е показателна, че има място за преговори. Има въпроси, по които трябва да се постигне консенсус - износа на зърно, запорожката АЕЦ.

“Но аз не бих очаквал да се намери финал на войната, начин да се спре агресията. Положително е, че все пак има дипломация и че има канали, по които да се говори”, обобщи той.

На този етап Ердоган е фигурата, която е приета и от двете страни - не се конфронтира с Русия, от друга страна се подпомагат украинците, включително с доставки на въоръжение и техника, коментира Божилов и добави:

“На този етап чисто военно нито една от страните няма възможност да постигне напредък, който да предреши войната. Украинците се бият изключително смело, а Русия няма възможност да струпа повече техника на този етап. Войната влиза в една фаза на изтощение и това ще продължи дълго.”

По думите му анализаторите не виждат военния смисъл Русия да използва тактическо ядрено оръжие, защото в резултат ще има повече разрушения и радоилогично замърсяване, отколкото военни успехи.

“Русия и Украйна са в един паритет. Проблемът е, че вътре в самата Русия няма сили, които да принудят държавното ръководство да спре агресията и да се изтегли. Няма гражданско общество, има абсолютен контрол над гвардията, ФСБ и общественото мнение, няма граждански организации, които да се противопоставят, а тези, които излизат напред, биват арестуват”,  коментира Божилов.

Той цитира последния анализ на ЕЦБ, в който се предвижда горещата фаза на военните действия да е поне до края на годината.

“Тук е интересен един фактор - зима, който може да принуди едната или другата страна  или пък поддържащите страни да променят позицията си”, подчерта той и допълни, че зимите в Украйна са много студени, а от руска страна пък “се прави калкулация как евентуалното спиране на подаването на газ към Европа ще подбуди европейските граждани да притиснат своите правителства”.

За хода на войната Божилов прогнозира, че напредъкът на Русия ще е минимален, а контрамерките на Украйна ще стават все по-ефективни.

Какво още каза експертът по национална сигурност вижте във видеото.

Последни броеве

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад