Йордан Божилов: Преминаването на отговорността за оградата на границата към МВР е правилно

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Правилно е отговорността за оградата по границата да премине в едни ръце - към МВР, за да се знае кой е отговорен и за охраната, и за поддръжката на това съоръжение. Това каза в "Денят започва" Йордан Божилов, председател на Софийския форум за сигурност.

Трябва да бъде създаден постоянен Секретариат към Съвета по сигурността заради динамиката с бежанския натиск, допълни той.

Божилов обясни, че в контекста на ситуацията с мигрантския натиск, един от ключовите въпроси пред страната ни е, че България е транзитна страна, но много държави на пътя за Западна Европа вече изградиха свои преградни съоръжения и е добре да помислим какво става, ако някои бежанци влязат у нас и след това не могат да излязат?

Според експерта по сигурността Европа трябва да съдейства с различни механизми за това масите от мигранти да са близо до своите територии.

Вече има много мигранти на териториите на Пакистан, Индия, Иран, Турция също, така че трябва да се работи с тези страни, да се търсят начини как Европа може да помогне, така че да могат да се държат тези маси хора близо до своята територия и до своите държави, посочи Божилов.

Проблем за България са каналджиите, защото генерират огромни приходи, които след това отново се връщат за криминални дейности, това е пряк удар върху българската сигурност, удря се и върху имиджа на страната ни.

Вижте целия разговор във видеото

 

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад