Йордан Божилов: Във века на техническите средства това е ключовото - да може да следим цялата граница

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Йордан Божилов, бивш зам.-министър на отбраната, председател на "Софийски форум за сигурност", коментира в "Денят започва" проблемите с мигрантите и сигурността на южната ни граница, както и взрива в Истанбул.

Посочи, че трябва да погледнем по-комплексно върху проблема с бежанците, най-вече какви са възможностите за недопускане на нерегламентирано навлизане. Оградата е един от факторите, които препятстват това. 

"За мен е важно да има добри технически средства и тук е проблемът. Ние трябва да знаем кога се формират групите, къде вървят. Границата между България и Турция е 260 км - това е огромна граница. Колкото и да я насищаме с войници и полицейски служители, не може да се покрие всеки километър. Трябва да имаме технически средства", изтъкна Божилов. 

Това е европейска граница, има европейски средства, има възможност за привличане на ФРОНТЕКС, включително с жива сила. 

"За мен във века на техническите средства това е ключовото - да може ние да следим цялата граница, когато се засичат такива групи, да се иска съдействие и от турска страна", подчерта отново Йордан Божилов.

Друг ключое въпрос са трафикантите - особено в граничните населени места. По този въпрос трябва да се работи повече, да има по-строги мерки, знаят се кои са хорат, отбеляза бившият зам.-министър на отбраната. Посочи, че на границата се изпращат войници от различни поделения, които не са подготвени добре за тази дейност.

Божилов коментира и взрива в Истанбул, като каза, че по-всяка вероятност става дума за терористичен атентат. Въпросът е кои са извършителите. Досега повечето атентати са били извършвани от ПКК. 

Вижте целия разговор във видеото.
 

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад