За бъдещето на младите лекари: Искат ли да се реализират в България?

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

В празничното утро на 24 май ви срещнахме с една от медицинските гордости и надежди в България - д-р Александър Сираков. Той е носител на наградата "Питагор" за тази година Спечели в конкуренция с още шестима млади учени.

Специалист е по образна диагностика и интервенционална неврорентгенология към Референтния център по мозъчно-съдови заболявания в УМБАЛ "Свети Иван Рилски".

"Много от публикациите ни се свързват с въвеждането, документирането и регистрирането на нови интервенционални техники, употребата на нови устройства, тяхното успешно използване, определянето на техния профил на безопасност и ефективност. Смятам, че точно това доведе до голямо международно признание, което се свързва с големи цитирания на нашите трудове, документирането, разпространение в международни доклади и форуми и точно това определи приза "Питагор"", отбеляза д-р Сираков.  

Сподели, че смята да остане в България, тъй като сферата, в която работи предоставя много възможности за развитие. Освен това у нас лечението на исхемичния мозъчен инсулт не е развито. В страната ни има условия за специализация от гледна точка на техника и на апарати, системи. Увери колегите си, които избират специалността мозъчно-съдови заболявания, че тя е перспективна и е много важно да намерят ментора си, за да бъдат успешни. С благодарност открои имената на проф. Станимир Сираков и проф. Ханс Хенкес, които са неговите ментори.

Д-р Сираков призна още, че при натоварения график на лекарите е трудно да се прави наука, но е задължително. Това трябва да бъде мотивация на всеки един млад лекар.

"Ние сами като лекари, като екип имаме възможността по този начин да сверим часовника си и докладваме нашите резултати в световната литература, за да се използва нашият опит."

Целия разговор вижте във видеото.

 

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад