За доставките и цените на втечнен газ – какви са плановете и условията

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Американското правителство няма право да продава газ. В САЩ няма нито една държавна  газова компания. Газ могат да продават частни компании, които притежават находища. На среща с вицепрезидент може да се договори само нещо принципно, например американското правителство да помоли някоя частна компания да ни продаде по-евтино газ, но не на България като държава, а на някоя българска компания. Също така българското правителство не може да купува газ, могат да купуват търговци регистрирани на територията на Европейския съюз. Това каза енергийният експерт Явор Куюмджиев в „Денят започва“.

Според него няма пазарна логика на България да се продава по-евтино газ.

„Ако търсим логика, трябва да отбележим, че цените днес са формирани на базата на доставки уговорени преди това. А за това, което Кирил Петков обяви, че българската делегация е договорила в САЩ доставката на два кораба с втечнен газ на цени по-добри от европейските пазари и на "Газпром", се отнася за доставка за след два месеца“, коментира енергийният експерт Антон Иванов.

Той добави: „Цената на „Газпром“ се формира по определен път с прилагане на формули. Спекулата тук е спрямо кой период обявяваме, че цената е по-висока или по-ниска.“

Вижте целия разговор във видеото.  

 

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад