За какво да внимават родителите, за да не се стига до инциденти с децата?

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Стряскащи данни от болници за деца, натровени с хапчета, бензин, намазани с аспирин, разтворен в тоалетно мляко, лекувани със спирт, за разсейване и оставяне на децата без надзор. Тези случаи и рисковете от тях коментират в "Денят започва" д-р Благомир Здравков, изп. директор на СБАЛ по детски болести "Проф. Иван Митев", и Иван Игов – детски психолог.

Д-р Здравков припомни, че в такива случаи трябва да се базираме на медицината, а не на интуицията. 

Бабите и дядовците не могат да заместят родителите, особено в днешния бързо променящ се свят, психологът Иван Игов препоръчва родителите да минават едно поне минимално обучение за родителство, в което могат да получат адекватни модели за това как детето да се учи безопасно от собствения си опит, а не чрез наказания и награди. 
 
В този дигитален свят новите поколения се учат повече от собствения си опит, отколкото от опита на родителите и учителите. 

Децата, израстнали при баба и дядо, се оказват много по-социално незрели, отколкото другите, израстнали в по-нормална обстановка, отбеляза Игов.

Д-р Здравков обърна внимание, че не трябва да разглеждаме отглеждането от баба и дядо като заточение или грижа втора ръка. 

"Важна е здравната култура на хората, които отглеждат детето и по какъв начин те го отглеждат", отбеляза лекарят.

Хранителният режим при баба и дядо по-скоро е въглехидратен прием и пробем е, ако тези навици се удължат във времето, подчерта той. И предупреди хапчетата на възрастните да са прибрани на безопасно място, защото глазираните със захарно нишесте таблетки привличат децата и това са едни от често срещаните в токсикологията на болниците случаи на натравяне. 

Вижте целия разговор.
 

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад