За папа Бенедикт XVI като интелектуален и религиозен феномен

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Наскоро ни напусна папа Бенедикт XVI (Йозеф Алойзиус Рацингер). Той остави след себе си много рядко кулрурно наследство. За личността и делото му в Култура.БГ разговаряхме с проф. Владимир Градев и проф. Георги Каприев.

Проф. Градев в рамките на 4-5 години е имал интензивен личен контакт с папа Бенедеикт XVI, още във времето, когато е бил кардинал Рацингер.  

"Преди всичко папа Рацингер беше един скромен човек. Това, което го характеризираше в неговата личност, беше неговата простота, смиреност, внимание към другия. Една от честите теми при него беше за това какво правим ние в Софийския университет. Тогава му говорех за нашата медиевистика, която проф. Каприев и проф. Бояджиев развиваха и той ми говореше за неговите предпочитания, които отиваха в една друга посока на Св. Августин и Бонавентура. Говорехме най-общо казано на философски теми", спомни си проф. Градев.

Проф. Каприев си спомни за единствената си среща с тогава кардинал Рацингер на конференция за вярата в Париж, където смиреният Рацингер буквално е попилял опонентите си. Той е неговият преводач на български.

Вижте какво още разказаха двамата философи във видеото.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад