За седми и осми блок на АЕЦ "Козлодуй" и програмата за енергийна ефективност - разговор с Николай Николов

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Застъпили сме енергийната ефективност в проекта за наша стратегия. Енергийната ефективност не се изчерпва само със санирането на сгради, това каза в "Още от деня" зам.-министърът на енергетиката Николай Николов.

"С промените в Закона за енергийна ефективност, които ние визираме да инициираме съвсем скоро, е да се създаде декарбонизационен фонд, в който с публичния ресурс да се привлече частен такъв, който да може да покрие по-голямата част от енергийната ефективност по принцип, не само на сгради", уточни той.

Що се отнася до седми и осми блок на АЕЦ "Козлодуй", Николов посочи, че първият етап от инициираният от Министерството на енергетиката конкурс изтича утре. Комисия ще избере кратък списък с потенциални строители, които по-късно ще бъдат поканени за преговори заедно с "Уестингхаус". Руски компании не са допуснати до конкурса.

"Има интерес от минимум три компании. Това са американските компании "Бехтел" и "Флуор" и корейската компания "Хюндай". Те са заявили интерес и идваха няколко пъти на посещение. Важен е техният опит в ядрената индустрия и техните финансови възможности."

Николов допълни, че в проекта за енергийна стратегия се визира седми блок на АЕЦ "Козлодуй" да влезе в експлоатация 2033, но не по-късно от 2034 г. Осми блок трябва да влезе в експлоатация две години по-късно.

Още подробности вижте във видеото.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад