За значението на празника и завета на предците ни - анализ на историците проф. Кирил Топалов и проф. Христо Матанов

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Историческият поглед на събитията от миналото и настоящето. И за поляризацията на общественото мнение около датата на националния ни празник – анализ на проф. Кирил Топалов и проф. Христо Матанов.

22 септември не е бил формалност нито тогава, нито сега. В един дълъг период от време беше дори пренебрегван и забравян. В настоящия политически контекст сме изправени пред едно многообразие от празници и спорим кой от тях да изберем за свой национален празник 3 март или 24 май, коментира проф. Топалов.

"Национален празник се празнува не толкова лесно. Има няколко начина има за празнуване на национален празник - единият, от които е когато семействата отиват и поднасят цветя на паметниците - това е празнуване. Това е един вид празнуване и показва вътрешна убеденост в правилността на празника", каза проф. Христо Матанов.

Той смята, че България не трябва толкова често да променя националния си празник и да предлага един празник в Конституцията, който би предизвикал международен скандал.

"В момента в България настъпва поредното разделение и ние винаги сме били един разделен народ поради влияние на чужди политически сили и други държави. 24 май е единственият празник, който винаги съм си мислил, че може да обедини българите. Най-светият празник е 24 май", каза проф. Кирил Топалов.

По думите му, той е нестандартен и не е политически празник. Той е празник, който никоя друга държава в света не може да има, категоричен е проф. Топалов.

Вижте целия разговор във видеото.

 

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад