Зам.-министър Ренета Колева: МОСВ е най-заинтересовано от проверката под надзора на Европрокуратура

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Министерство на околната среда и водите е най-заинтересовано от резултатите от проверката от страна на Европейската прокуратура, защото спазването на екологичното законодателство е кауза. Тази проверка ще даде отговори на редица въпроси, възникнали през последните години, за достоверността на предоставяната информация. Това заяви в студиото на “Денят започва” заместник-министърът на околната среда и водите Ренета Колева в коментара си за проверката на енергийни и топлофикационни дружества поради съмнения за манипулация на данните за вредните газове.

“Във верификационните доклади, които предоставят операторите, в случая ТЕЦ-овете, те подават и декларация, с която удостоверяват истинността на данните, и при подаване на неверни данни те носят наказателна отговорност”, отбеляза тя.

По думите ѝ през 2021 година Изпълнителна агенция "Околна среда" е стартирала комплексна проверка, за която МОСВ няма информация до момента.

“От началото на на 2022 г. до 31 юли същата година от страна на регионалните инспекции по отношение на 4-те инсталации в Маришкия басейн са направени 39 проверки. От 2 август, когато служебното правителство встъпва, до края на годината са направени 108 проверки на ТЕЦ-овете в Маришкия басейн. Съставени са 20 акта за административни нарушения и 18 наказателни постановления, като размерът им в сравнение с предходни години е драстично по-голям”, допълни заместник-министърът.

Какво още каза Ренета Колева вижте във видеото.

Акценти
Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад