Заради ремонт над 50 домакинства във Врачанско ще останат без вода за седмици

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Над 50 домакинства във Врачанско ще останат без вода за около три седмици. Причината е подмяната на водопровод. Жителите на врачанското село Руска Бела излязоха на протест и се заканиха, че ще барикадират строителните машини, ако това се случи. Има ли решение на проблема?  

Без течаща вода за седмици. Жителите на мездренското село Руска Бела научили новината ден преди това да се случи. Фирмата изпълнител, която извършва подмяна на водопровода, твърди, че водоподаването трябва да бъде спряно, за да не възпрепятства работния процес. Засегнатите домакинства са над 50. 

“Най-лошото е че кранът, който спират, не е само за тази улица, а има още две улици, които ще бъдат засегнати, като при тях няма да се прави абсолютно нищо. За нас не е нормално в тази епидемиологична обстановка да нямаме две седмици вода, да не кажа и три. В квартала има две къщи с малки деца, на по два-три месеца, на по две-три години. Не е нормално това в XXI век, мисля, че не е нормално това”, коментира Владимир Пенчев - кметски наместник на с. Руска Бела.

Подмяна на водопровод е извършвано в селото и на други улици преди време, но водата е била спирала в рамките на няколко часа на ден.

“Има проблем евентуално при разкопаването - ако се закачи стария водопровод, ще стане авария, но като стане авария, тя се отстранява. Затова им е най-лесно да спрат централния кран и да си работят”, каза Симеон Павлов.

Хората са притеснени, защото освен без вода ще останат и без отопление в студените дни - в къщите масово се използват парни котли с водни ризи.

“Кладенци няма, само на чешми сме. Притеснявам се щото имам парно, как ще се грея”, реагира Милка Попова.

“С двете си деца, ако трябва, ще застана пред машините, но това няма да го позволим. За няколко часа - 10 примерно, няма да позволим, пък оставете за две или три седмици”, допълни Ивета Велчовска

Представител на фирмата изпълнител по водопровода успокои жителите на селото, като ги увери, че водата няма да бъде спирана за няколко седмици.

“Няма как да не се спира водата. Не може да копаем нещо, което даже не се знае как е направено. Едни казват, че е на 60 см, други - на 1 метър, как ще се копае това нещо без да се разруши? Ако е под налягане водопровода и ние работим до него, това е стар етернит и го спукаме - какво става?! Става авария”, обясни инж. Красимир Цонев - представител на фирмата.

Напрежението у хората не стихна, въпреки уверението от страна на фирмата. Надеждата им е, ако водоподаването спре, то бъде възстановено възможно най-скоро. 

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад