Защо личен лекар от Варна се държи агресивно и обижда пациент и неговата съпруга

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Видеоклип, на който се вижда как личен лекар от Варна се държи агресивно и обижда съпругата на онкоболен мъж, предизвика гневни коментари в социалните мрежи. Във видеото д-р Иван Станчев се обръща с цинизми към жената на пациента. 

Ивалина Иванова е потърсила личния лекар за направление, за да може съпругът ѝ да се яви пред ТЕЛК. 

"Този документ ни беше необходим за преустановяване на моя съпруг за ТЕЛК. ТЕЛК-ът изтича на 1 октомври. Вчера получихме от РЗК да сменим личния лекар и благодаря на д-р Крумова за бързата реакция - за 10 минути въведе данните на съпруга ми и точно 2 минути ѝ бяха необходими да направи това електронно направление, което при д-р Станчев ни отне почти две седмици", обясни в "Денят започва" Иванова. 

Тя беше категорична, че личният лекар е задължен да издаде такова направление и ще заведе дело срещу д-р Иван Станчев заради грубото му отношение.

За случая са сезирани както Медицинския надзор, така и БЛС.

"Всеки човек има характер. Подобни взаимоотношения можем да видим във всяка една сфера на дейност в нашето общество. Мисля, че не това е моделът на поведение, който е общ. Това, което се е случило е по-скоро изключение", заяви в ефира на сутрешния блок на БНТ доц. Любомир Киров - председател на Сдружението на общопрактикуващите лекари.

Той подчерта, че "бумащината", с която се борят личните лекари се превръща в "електронизащина" - "електронизацията не улеснява, а прехвърля хартията на електронен носител".

"Заявявам го ясно - ТЕЛК не е работа лекарите, които се занимават с диагностика и лечение. Защо ТЕЛК не подпомага диагностично-лечебния процес, а води до социални продобивки? Нека лекарите, които се занимават с диагностициране и лечение да не бъдат занимавани с ТЕЛК, да го правят колегите от ТЕЛК, да имат абсолютен достъп до здравните досиета, където да гледат всичко, което им е необходимо, и пациентите след разглеждане на казуса им и поката да се явят там", предложи д-р Киров.

Още по темата вижте във видеото.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад