Защо процедурата за подновяване на документи в чужбина продължава месеци наред?

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Наши сънародници в Германия ни сигнализираха за изключително тромавата процедура по преиздаване на лични карти и паспорти - граждани чакат над 4 месеца, за да си запишат час за получаване на документите.

С нас се свърза Димитрина Пандурова, която от 6 години живее със семейството си в Мюнхен. Преди две години им се налага да подновят паспортите си - това се случва много бързо и без особени проблеми. Сега обаче, когато идва моментът да подновят личните си карти, нещата изобщо не стоят по същия начин.

"Трябваше да сменим личните си карти, които изтичат септември-октомври, започнахме през август да попълваме формуляра. За жалост системата не работеше едно известно време, което още повече ни забави. Реших, че е някакъв временен технически срив, който ще се оправи. След което вече успях да попълня самите формуляри, това е август месец, и следващата стъпка е, след като човек подаде заявлението е, да си резервира час, в който да може да си получи личните карти. Оказа се, че за август часовете бяха изчерпани. Добре, отпуски са, разбираемо. За септември също, за октомври - също, за ноември - също, за декември - също и първият възможен час, който можех да получа, беше на 11 януари", разказва тя.

Димитрина изпраща сигнал до външното ни министерство, в който поставя редица въпроси - отговор така и не получава

Оказва се, че не само в Германия процедурата по подновяване на лични документи е толкова бавна. Светлана Алексиева, която живее в Лондон, споделя подобен опит.

"Тази година през юли изтичаше срокът на личната ми карта и през февруари месец реших да опитам да си извадя лични документи преди да е изтекъл срокът им. Първата трудност, с която се сблъсках - можеш да попълниш формуляр на сайта на посолството, но можеш да си запазиш час в консулския отдел само през преносим компютър или настолен компютър. През телефон, таблет това не е възможно. Направих го и когато се стигна до момента да си запазя час в консулския отдел, където да отида с разпечатания формуляр и съответно платената такса се оказа, че най-ранният час беше 29 юли, аз направих този опит през февруари, средата на февруари. Мои близки в началото на август пожелаха да направят този опит и се оказа, че най-ранният час е за края на януари, предполагам, че сега вече се раздават часове за март", казва Светлана.

Така или иначе Светлана избира този вариант и подменя документите си в България. Той обаче в никакъв случай не е изгоден, много хора нямат възможност да се приберат специално, за да подновят документите си по една или друга причина.
 

МВнР посочва като основна причина пандемията от COVID-19, тъй като тя допълнително затруднява процеса.

"Именно поради това в началото на пандемията МВнР поиска от държавите, в които имаме задгранични представителства, по изключение да признават изтекли български лични документи. Също така, с цел улесняване на процедурата по подновяване на български лични документи зад граница, МВнР инициира законови промени и осигури техническа възможност за подаване на заявления за български лични документи без електронен подпис (КЕП) чрез сайта на министерството, което стана възможно от февруари тази година. С това улеснение гражданите, които вече са предоставили биометрични данни при издаване на предишен документ, могат да подадат заявления и да платят за услугата с виртуален ПОС терминал. И така физическото посещение става само едно - при получаване на издадения документ." Посочват още, че срокът за издаване на български лични документи е до 45 дни - за обикновена услуга, и до 30 дни – за бърза услуга.

Нашата сънародничка в Мюнхен постави и интересния въпрос за работното време в случая на Консулството в Мюнхен, което работи само по 3 часа с граждани и то не всеки ден, като за 1 час се обработват едва двама души. Този въпрос също поставихме към външното ни министерство. Ето и позицията им:

"Следва да се направи разграничение между приемно време за граждани и работното време на консулските служби. В рамките на приемното време се депозират документи от граждани, а след приключването му е необходимо те да бъдат обработени, препратени, да бъдат получени други по пощата, да бъдат известени получателите и множество други дейности, които се осигуряват от същите служители. По тази причина не е възможно да бъде осъществяван прием на граждани през цялото работно време (8.30 до 17.30 ч.)"

Вижте повече в прякото включване на Софи Цветкова

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад