Защо Велико Търново се отказа от минералния извор във Вонеща вода

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

В студиото на "Денят започва" министърът на околната среда и водите Асен Личев вчера заяви, че Община Велико Търново се е отказала от стопанисването на минералния извор във Вонеща вода. С решение на общинския съвет, то е прехвърлено на държавата.

Минералните води в България са изключителна държавна собственост - те са такива и винаги ще си останат такива. От 2011 година ние сме полагали всички ангажименти по управлението и стопанисването, което е свързано и със съответните финансови средства, заяви пред БНТ Мирослава Цонева, главен експерт "Околна среда" в Община Велико Търново. По думите й, всички такси от издаденото разрешително от 2011 г. за стопанисване на обекта постъпват в Басейнова дирекция. За тези 10 години ние не сме имали инвеститор, който да изяви желание да ползва тази минерална вода. Предполагаме, че тази липса на интерес е заради нейните специфични характеристики, както се знае, тя е студена, допълни Цонева.

Минералният извор е лицето на селото, с това сме известни и смятаме, че то е нашето бъдеще, допълни Янко Първанов, кмет на село Вонеща вода.

Вижте повече подробности в прякото включване на Мирела Дончева.

 

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад