Заведения в Благоевград масово са изправени пред затруднения и фалити

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Последните две години ресторантьорския бранш работи със сериозни ограничения, което доведе до масови фалити. През последния месец редица заведения в Благоевград също затвориха.

Ковид пандемията и многобройните локдауни нанесоха непоправими щети върху бизнеса, който до този момент трудно успяваше да оцелява.

Липсващите студенти, инфлацията, високите сметки за ток и отопление се отразиха допълнително върху сектора, казват от бранша.

"Едно от заведенията, за които отговарях, е затворено в момента. Много е трудно, заради високите цени, заради липсата на персонал, отворени, затворени, мерки - просто не издържахме на намаления клиентопоток и на големите сметки. Персонал няма, изгубихме си хората, вече работят в хранителни вериги и на други места, мъжете в строителството", обясни Саша Лазарова, управител на заведения.

Клиентите пък от своя страна ограничиха посещенията в ресторанти и кафенета. Емблематични за Благоевград заведения бяха принудени да затворят.

"Почти, изобщо, в сравнение с преди. Като цяло всичко е поскъпнало и нямам интерес да излизам на заведения", казва Йоанис.

Работещите заведения се опитват да бъдат гъвкави и да се приспособят към ситуацията.

"Най-пресният пример ми е пилешкото филе, което от вчера за днес, е с 3 лв. нагоре за килограм. Потребителската кошница расте всеки ден, ние не можем да сменяме цените всеки ден. Намаляваме персонала, работят повече, за да може да оцелеем. Нещо което преди са го работили четирима човека, сега се налага да го правят двама", поясни Саша Лазарова.

Собствениците на заведения в Благоевград очакват с нетърпение традиционно силния месец май, когато има много събития и абитуриентски балове, което ще доведе повече клиенти.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад