Здравеопазването в условията на инфлация: предизвикателства и проблеми

Предаване: 100% будни, 10.04.2023

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

За инфлацията в здравеопазването разговаряхме с нашите гости - здравния икономист Аркади Шарков, зам.- председателя на Българската болнична асоциация Андрей Марков и си Пенка Георгиева от пациентската организация „Заедно с теб“.

Цените в здравеопазването консистентно изостават от останалите в икономиката. Това изоставане достига 13,6% от началото на Ковид пандемията до днес. Промените в индекс на потребителските цени (ИПЦ) и под индекса „Здравеопазване“ са съответно 24,9% и 11,3%.

• От началото на 2022 г. общата инфлация в икономиката е 16,9%, докато тази в здравеопазването само 8,7% – 10,4% за лекарски услуги и 8,2% за лекарствени продукти.

• За някои големи многопрофилни университетски болници в страната средните цени на клиничните пътеки по Националния рамков договор (НРД) покриват само около 20-40% от средната реална цена на лечение.

• Съотношението цена на клинична пътека/ реална цена на лекуване е най-лошо в кожни и венерически болести и пневмология и фтизиатрия – средно около 3 пъти по-ниско от реалната стойност на лечение.

• Липсата на достатъчна ценова индексация води до увеличено време за чакане за оказване на медицинска помощ, липса на определени лекарствени продукти от пазара, прехвърляне на разходи върху пациента, заобиколни методи за неформално повишаване на цените, понижение на качеството на предоставяната услуга, „долекуване“ извън болничните заведения, свръхнатовареност на персонала и др.

• Предлагаме три подхода за адресиране на проблема – допълнително финансиране чрез акцизи за здраве, ваучери за здравни услуги и улеснено и прозрачно доплащане от пациента на пазарна основа

 

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад