Живот и съдба

В служба на родината заради науката или обратното....Няма значениe. Изборът все ще е фатален.

Държава: Русия
Година: 2012
Времетраене: 90 минути
Живот и съдба
За продукцията

6-сериен игрален филм

По мотиви от романа на Василий Гросман - "Живот и съдба"

Режисьор: Сергей Урсуляк
В ролите: Сергей Маковецки, Анна Михалкова, Александър Балуев, Сергей Пускепалис, Евгени Дятлов и др.

Русия, краят на 1942 и началото на 1943 - най-важният и повратен етап от Втората световна война. В Сталинград се решава съдбата на цялата страна и тъмните сили са не само външни. Между спалните, лаборатории, лагери и куршуми се разиграва съдбата на граждани и войници, които се опитват просто да оживеят....

Познат от "Тихият Дон" и "Ликвидация", режисьорът Сергей Урсуляк снима първата екранизация на "Живот и съдба" - по забранения роман на Василий Гросман, смятан за "една от най-непризнатите творби на ХХ век в Русия".

Актьорът в главната роля - Сергей Маковецки, споделя: "В тази история няма черно и бяло. Трудно е да се разграничи доброто от лошото.

Единственото, което остава са честта и достойнството. И те си личат. Иначе и днес звучи тревожно всяко позвъняване "отгоре", дори и да няма поводи за опасност". Най- силният и вълнуващ момент за артиста и за неговия герой в сюжета е писмото на майката, защото: "В основата е Човекът".

Евреинът Виктор Щрум е талантлив ядрен физик - работи по създаването на атомна бомба в един от институтите в Русия. В същото време близките му са затворени в концлагерите на Хитлер или в руския ГУЛАГ.

Той самият също е подложен на следене и гонения. Може да го спаси само научното му откритие, от което се е зантересувал самият Сталин, защото "на държавата е нужно точно такова мощно оръжие, като атомното".

Щрум е изправен пред патов избор - да остане верен на науката, като работи за "вожда на нацията" или да се откаже от своето призвание и.. да бъде унищожен. И в двата случая ще бъде смъртоносно, ако не за него, то за другите.

Дилемата изглежда примирена и за бурните лични отношения на свързаните герои - няколко военни, техните семейства и този балансиращ физик - в Сталинград, в Куйбишев и в Казан. Очакват ги смърт, раздели и любовни драми.

"Живот и съдба" представя грандиозен портрет на епохата с главозамайваща истина".
Създателите на филма поясняват, че това е "Кино, което изисква работа с ума" и призовават зрителите "да го преживеят с душата и сърцето си, за да разберат себе си, историята и значението на Родината".

За достоверността в картината са създадени внушителни художествени декори, с възстановка на епохата по улици, градове и площади. Снимките са били в Москва, Самара, Рязан, близо до Петербург и под Ярославл.

Участвали са 12 истински танка, с работа на 15 пиротехници за 4500 взрива и 54 000 халосни патрони, предоставени от Министерство на отбраната на Руската федерация.

Едуард Володарски признава в интервю, че се е съгласил да пише сценария, без да е чел романа дотогава.

А за самия литературен автор - Василий Гросман, сценаристът си има свое мнение: "Той всъщност е "съмнителен" писател, който не обича страната, в която се е родил и живял".

За съжаление, Володарски не доживява премиерата на сериала, само за няколко дни....

*Златна Романова

Акценти
Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад