Журналистът Тодор Радев от Пекин: Позицията на Китай за войната в Украйна

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

В Китай войната се коментира така, както се коментира в света, това е една от топ новините, каза за "Денят започва от Пекин Тодор Радев, журналист от Китайската медийна група. "Китайците се опитват да дават картини от войната, отколкото да дават оценки, коментари", посочи той. 

В позицията на Китай в момента има две ключови положения, които определят подхода към кризата. Първото е, че санкциите няма да доведат до очаквания резултат. Това е позицията на Китай не само за войната в Украйна, но и за всички други военни конфликти. Второто е, че преките руско-украински преговори, според Пекин, са единственият начин конфликтът да намери решение. 

Напоследък се чуха мнения на влиятелни политици, че Китай би могла да играе ролята на посредник, като единствената голяма държава, която поддържа добри отношения както с Русия, така и с Украйна и е страна извън региона.

На пресконференция преди няколко дни китайският външен министър Ван И заяви, че Пекин е готов да окаже необходимото посредничество и, по думите му, вече работи за мирните преговори. Но като цяло Китай едва ли ще се превърне в основен посредник.

Вижте целия разговор във видеото.

Акценти
Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад