Знаци по пътя: Васил Иванов

Портрет на мистичния художник Васил Иванов

Държава: България
Година: 2009
Времетраене: 26 минути
Знаци по пътя: Васил Иванов
За продукцията

Документален филм

Сценарий: Атанас Свиленов, Павел Павлов
Режисьор: Милена Гетова
Оператор: Марин Карамфилов
Продуцент: БНТ, "Култура и образование"

Водещ: Михаил Петров

Портрет на художника Васил Иванов от културно-образователна поредица на БНТ - "Знаци по пътя".

За личността и творчеството на художника си спомнят Христина Калоферова - галерист, проф. Любомир Каралев - НХА ; Лаврен Петров - изкуствовед; Елисавета Йосифова - съпруга на художника.

Представени са фотоси, живопис и графика от Васил Иванова и откъс от филма "Докосване до великото тайнство" на режисьора Веселина Геринска.

ВАСИЛ ИВАНОВ - ХУДОЖНИК

Васил Иванов е роден на 20 май 1909 г. в София. Юношеството му преминава в Казанлък, където завършва гимназия. Рисува и свири на цигулка. За кратко време е учител по рисуване в Сливен. Приет е в Художествената академия в София и завършва през 1939 г. при проф. Никола Ганушев и проф. Никола Маринов. Член е на "Дружеството на новите художници" и е един от групата на "Бараците" заедно с Васил Бараков, Златю Бояджиев, Давид Перец, а по-късно и Т. Коджаманов. Общува с Петър Дънов, повлиян е от неговото учение. Живее в квартал "Изгрев".

Художествено Васил Иванов се изявява класически и абстрактно, като наблюдател, пророк или мистик, със свои усещания и размишления, изобразени в картини. Битието му също е част от неговите идеи. Художникът живее в дървена барака, води затворен живот и рисува мисли и представи. През 1964 се появяват негови картини, тематично обединени в "Космически цикъл".

"Космическият цикъл" е забранен от ЦК на БКП, но е признат като реален от руския космонавт Алексей Леонов.
С тези картини Васил Иванов влиза в Нюйоркската художествена енциклопедия като създател на направление "космическа графика".

"Космическият цикъл" остава "визитката" на Васил Иванов, който рисува и земни пейзажи, композиции, натюрморти, визии, понякога реалистични, понякога абстрактни.


Най-общо Васил Иванов е тълкуван като художествен мистик и последовател на идеите на Петър Дънов.
Починал е на 4 юни 1975 в София.

Картини на Васил Иванов са представяни на изложби в Берлин, Будапеща, Букурещ, Варшава, Лондон, Бейрут, Краков, Лайпциг, Сидни, Женева, Париж, Ню Йорк, Токио. Парижкият му период се съхранява от Институт за опазване на паметници на изкуството и културата зад граница.

Васил Иванов|ГАЛЕРИЯ НЮАНС

Васил Иванов|ГАЛЕРИЯ ЛОРАНЪ

90 творби на Васил Иванов в Националната галерия| Актуално

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад