10 години членство на България в НАТО - коментар на Соломон Паси

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

vlcsnap-2014-04-03-19h28m25s165През август 1990 г. Соломон Паси предлага в Народното събрание България да стане член на НАТО. В залата са Андрей Луканов, тогава министър-председател, армейски генерал Добри Джуров, депутат и бивш министър на отбраната, Станко Тодоров, депутат, бивш председател на Народното събрание, Бойко Димитров, син на Георги Димитров.

Днес, когато отбелязваме 10 години от членството ни в НАТО, Соломон Паси си спомни, че отне 14 години до влизането ни в Алианса и е щастлив, че е бил в началото на този процес и във финализацията като външен министър в правителството на Симеон Сакскобургготски. Това беше плод на усилията на няколко политически поколения, които създадоха стабилен траен консенсус за членството ни в НАТО, като започнем с президента Желев, който формулира крилатата фраза, че България трябва да влезе във всички европейски структури, минем през президента Стоянов, чието служебно правителство внесе молбата за членство, следващото правителство на Иван Костов, което заедно със Стоянов минаха през изпитанията на Косовската криза, след това дойде 11 септември 2001 г., който създаде чисто нова геополитическа ситуация, която правителството на vlcsnap-2014-04-03-19h42m08s189Симеон Сакскобургготски отработи по най-блестящия начин, и така стигнахме до самото членство, припомни си Соломон Паси. Истината е, че БСП претърпя най-дълга еволюция по пътя си към НАТО, но не смятам, че това трябва да и се пише като голям грях, все пак тя трайно еволюира в проатлантическа партия, подчерта председателят на Атлантическия клуб. СДС също еволюира, първата рвакция на Съюза беше да се разграничи от моето изказване, върна лентата назад Паси. ДПС беше партията, която винаги е имала правилния политически инстинкт, коментира той.

Ние отдавна предупреждавахме, че трябва да има някаква по-ясна позиция на НАТО, още когато бяха анексирани Южна Осетия и Абхазия - това беше през 2008 г., коментира председателят на Атлантическия клуб отношениято на Алианса с Русия. Икономическите интереси на големите европейски държави надделяха и фактически тогава ЕС обезкуражи НАТО да не продължава по-нататък със санкциите. Сега са на път да повторят същата грешка и да окуражат президента Путин да превземе по подобен на Крим начин и Приднестровието, а може би и Източна Украйна, докато достигне до своята лелеяна мечта - перлата в неговата имперска корона - Северния полюс, прогнозира Соломон Паси.