100 дни от управлението на кабинета “Борисов 2″

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Гости в "Още от деня" бяха политологът Първан Симеонов от "Галъп" и социологът Станислав Стоянов от "Алфа рисърч". С тях говорихме за първите 100 дни от управлението на кабинета “Борисов 2″.

Според Симеонов нагласите на обществото са стандартни и обикновено нехаресващите са повече и за това тенденциите трябва да се гледат в редове назад. Според него има известна крехка надежда и стабилизация на всичките показатели, но без особен ентусиазъм. Той обясни, че има известна стабилизация на всички фактори, които говорят за доверие в институциите, правителството и парламента. "Има известно обществено ободрение или поне успокоение", заяви той. Симеонов обясни, че при "Патриотичния фронт" и АБВ има много значителни дялове на хора, които не се доверяват на това правителство, защото това е нормалният ефект от трудносъставената власт. Все пак той не вярва, че този кабинет е толкова нестабилен, колкото е било предричано в началото. "Това правителство от един месец насам изглежда доста стабилно", смята политологът.

Стоянов смята, че през последните 2 години сме видели толкова кабинети като някои от тях са били точно по 100 дни, което говори за това, че този период от време е относителен. "За някои и 30 дни са тежки като 100", каза той. Според него за кабинета “Борисов 2″ началото е било трудно заради недоверието. Той разказа, че в тяхното проучване акцентът е бил поставен върху неприатното нещ о, което виждат, а именно, че за последните пет години имат негативни очаквания на хората за бъдещето, за същия период има и нисък рейтинг на широк кръг от институции.