Румен Овчаров: Истинският проблем е дефицитът, натрупан в енергетиката

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

„Механизмите, чрез които до момента се поддържаше цената на тока на тези равнища, на които е в момента – т.е. намаляваше се, вече са изчерпали своя ресурс”, каза в студиото на „Животът и други неща” бившият енергиен министър Румен Овчаров.

Истинският проблем е дефицитът, който е натрупан в енергетиката, обясни той. Първата и основна причина са разходите, които НЕК трябваше да прави за атомната електроцентрала в Белене, посочи той. По думите му в момента първият й блок трябваше да работи и да произвежда електроенергия, с която да връща заемите си. Като втора причина той посочи огромния дефицит, предизвикан от възобновяемите енергийни източници. Дефицитът, който е от 2012 година, е около 800 млн. годишно, подчерта Овчаров.

В момента дефицитът се покрива със заеми от БЕХ. Понеже БЕХ вече не е в състояние да взема заеми, трябва да се намери друг ресурс и сега този ресурс се търси от ЕРП-тата, смята Румен Овчаров.

Той не смята, че ще се стигне до отнемане на лиценза на дружествата, защото не вижда основание за подобна мярка. Според него Южен поток е изключително изгоден проект за България.

Това, което се случи с АБВ, неминуемо ще има ефект върху резултата на БСП. Аз не съм склонен да подценявам ефекта и влиянието нито на Георги Първанов, нито на Ивайло Калфин, нито на Румен Петков. Те ще привлекат избиратели и голяма част от тези избиратели ще бъдат от БСП. Дали ще успеят да вкарат евродепутат не съм убеден, но ще има негативен ефект, каза Овчаров.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад