Една година протести – дискусия в „Животът и други неща”

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

vlcsnap-2014-06-14-09h12m17s50Жюстин Томс определи изминалата година на протести като най-епохалната година на прехода, „защото се случиха необратими неща, които дори и сега да не са много видими, в бъдеще със сигурност ще бъдат много видими”, смята тя.

vlcsnap-2014-06-14-09h12m19s69Този протест използва политическия елит като огледало, заяви в студиото на „Животът и други неща” Васил Гарнизов, социален антрополог. Едновременно с това той се оказа ключов политически играч през тази година, защото от самото начало делегитимира правителството на Пламен Орешарски, смята той. Гарнизов сравни протеста като възпаление, което не убива организма, а му отслабва имунната система.

vlcsnap-2014-06-14-09h12m26s138Една от манипулациите спрямо протеста беше той да бъде дефиниран, да му се сложи едно определение, за да може лесно да оперираме с него, заяви режисьорът Стоян Радев. Той не смята, че е пропуск, че година след протестите не се е родил нов политически субект.

Когото протестът обяви за враг, вече е на път да стане политически мъртъв, обясни Гарнизов. А Томс определи контрапротеста като бутафорен. Тази една година беше дълга репетиция за това как се живее в демокрация, коментира Радев.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад