Цветан Цветанов: Имаме 234 км възпиращо съоръжение на границата. БСП изрече лъжа

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Според него опозицията атакува строителството на оградата с "лични нападки" и с "нещо, което изобщо не кореспондира с истината", защото "няма съответните алтернативни решения за дадените проблеми, които стоят пред държавата". Цветанов отбеляза, че уважава Елена Йончева като журналист и че именно като такава би следвало да "бъде достатъчно аргументирана с всички факти, а не избирателно да представяш нещата, които смяташ за добри за политическата ти партия".

С Постановление №55 от 2015 година много ясно е разписано кой и как възлага тези параметри, които трябва да бъдат изградени като инженерно съоръжение. И тук мога да заявя категорично, че всичко, което е направено от областните управители на Хасково, Ямбол и Бургас, е прието със съответните приемо-предавателни протоколи от експерти, които са направили съответното замерване и съответните оценки. На база на тези приемо-предавателни протоколи, при завършено и предадено съоръжение се разплащаме, обясни заместник-председателят на ГЕРБ.

По думите му са изразходвани близо 200 млн. лева. По преценка в трудно достъпните местности от двуредова се премивана в едноредова ограда, висока 3,5 м.

Всичко е на базата на бързото затваряне на границата и на база на експертизата, която е дадена от хората, които имат поглед над ситуацията на терен, допълни той.

За него БСП е постигнала целта си като е наложи темата за оградата и усвояването на 160-те милиона, отпуснати на България от ЕС, за да се отклони вниманието от важното събитие на изминалата седмица - знаковата визита на премиера Борисов във Франция и Германия.

Отново е абсолютна лъжа, изречена от БСП, защото те казаха, че няма усвоено нито 1 евро от тези 160 млн. евро. От тези 160 млн. евро - 33 млн. евро вече има сключени договори и се изпълняват съответните проекти. За 70 млн. вече текат процедури и до месец-два ще бъдат приключени... Така че 103 млн. евро в момента са в процедури, завършени и със сключени договори, разясни Цветанов.

Той обърна внимание на положителната оценка, дадена от канцлера Меркел, за усилия на България охранява външната граница на ЕС, и на готовността на премиера Борисов да се натовари с посредническа роля за подобряване на отношенията между Турция и ЕС.

Акценти