Генерал Стефан Янев: Няма сделка за самолетите "Грипен"

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Генерал Стефан Янев беше категоричен, че няма сделка за шведските военни самолети Gripen.

Генерал Стефан Янев:
"Правителството все още не е започнало преговори с която и да е потенциални фирми или държави, които предлагат да предоставят съответния тип самолет, който е нужен на българските ВВС. След това от гледна точка а решението, което е взето от служебното правителство, от което аз бях част, то далеч не предопределя каква е процедурата оттук нататък. Решението, което беше взето в рамките на нашия мандат, просто валидира йвоенната експертиза, която се произнесе на базата на дадените ѝ правомощия от решение на парламента на 43-то Народно събрание. Мисля, че решението е взето, ако не се лъжа на 2 юни."

На базата на това решение, по думите на генерала, е направена пътна карта, която включва целия времеви диапазон по начина на подаване на офертите, начина на тяхното оценяване и какви са ангажиментите на правителството след като те бъдат оценени. В рамките на тази пътна карта е била направена оценката на междуведомствената работна група, която е направила класиране на офертите. След това служебното правителство със свое решение от април на практика е валидирало това класиране. Така то е дало възможност на следващото правителство да вземе решение с коя фирма ще започне или с коя държава съответно ще започне преговори и ще подготви съответния пакет документи, които са необходими за това.

Тъй като ГЕРБ оспорва правото на служебното правителство е избързало да преопредели и да заеме позиция по закупуването на самолетите, генерал Янев обясни, че е имало точно определени срокове. В пътната карта на предишното народно събрание, също доминирано от ГЕРБ, са били поставени точни срокове. Например, срокът за предоставяне на писмата за искане на оферта от съответните държави и фирми е 13 декември, което предопределя срока за подаване на документите на съответните държави и фирми - 13 март. Тази дата е била първият работен ден на междуведомствената работна група, която оценява офертите.

В резултат на искане на една от държавите съответно фирмите за удължаване на този срок, разбираме от ген. Янев, той беше удължен от 2 на 3 седмици. След тези три седмици има протокол от работната група, която е заявила: "офертите, на базата на тази пътна карта на базата на критериите, които со заложени в проекта за инвестиционен разход са оценени съответно 1, 2, 3.

Ген. Стефан Янев:
"Оттук нататък правителството е задължено, което и да е то /в решението на народното събрание не е казано дали ще бъде служебно или редовно правителство/... правителството е задължено след приемането на този протокол в рамките на един месец да вземе решение и да започне преговори."

Генерал Янев е категоричен, че решението на служебното правителство "далеч не предопределя с кого да започнат преговорите".

Акценти
Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад